torsdag 15 mars 2012

Gött mos


Vårat äppelträd sort Transparente Blanche gav mycket frukt förra året, det är massor med blomknoppar på det i år också. Hoppas på mycket frukt. Ett perfekt mosäpple och det har så tunt skal att man inte behöver passera moset tycker jag. Hoppas bebisen gillar äppelmos för jag ser fram emot att göra det till honom. Bara att kärna ur, skiva och koka äpplena, röra om då och då och vänta på den konsistens man själv gillar. Till bebisen blir det inga kryddor men innan har jag använt vaniljsocker och kardemumma efter smak. Vi fryser in småportioner för att inte behöva konservera med socker. Det håller sig ett par veckor i kylen även helt utan socker.

Den här äppelsorten håller inte så bra att lagra men man kan kärna ur äpplena, skära i skivor/bitar och slänga ner i frysen. Om man lägger äpplena i kastrullen direkt från frysen får moset finare färg (inte lika brunt) som om man tinar dem för de hinner inte oxidera. Jag har inte provat att göra äppelpaj från frysta äpplen men det kanske går det med.

Vi tog bort vattenskott på trädet 4 mars. Någon övrig beskärning gjorde vi inte, trädet har en jättebra form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar